Om Oss

Inflyttning till Lanna

Vår flytt till Lanna skedde år 2006. Efter ett antal år utomlands sökte vi en fastighet lämplig både för boende och verksamhet.

Maritha är utbildad möbeldesigner och är bra på att tillverka möbler från grunden och ville ha en verkstad för att sätta sina ambitioner på plats.

I Lanna var fastighetspriserna mycket lägre än i centrala Örebro och man var på gång med motorvägsbygget till Karlskoga. Hit kommer det nog flytta unga familjer med höga krav på inredning i sina hem. Så tänkte vi då – och det blev ju ganska så rätt.

Porsche utanför Lanna Bokcafe
Lanna Bokhandel - Före ombyggnad

Bokhandel och en kopp kaffe

En lokal bokhandel skulle läggas ned eller flyttas till Stockholm. Vi kände ägarna ganska väl, och hur det nu gick till så tog vi över merparten av deras böcker och började sälja på kommission i butikslokalen.

Vi slog upp portarna i slutet av 2014 och de som köpte en bok bjöd vi på en kopp kaffe. Så började resan mot Lanna Bokcafé.

Kom och besök oss för lunch

Från bokhandel till bokcafé

Vi hämtade idéerna om Bokcafé från USA och England och upptäckte snart att vi var ganska ensamma om att hålla igång stadigvarande. Det räckte med att googla på begreppet ”bokcafé” i Sverige så fick man träff på bara ett fåtal aktörer.

Våra lokala kunder tyckte att det var trevligt med en samlingsplats där man kunde fika och dit man till exempel kunde ta sina fina renoverade bilar. Det blev början till motorträffarna som vi fortfarande håller igång på Torsdagskvällarna, året runt.

Motorträff Lanna
Presentartiklar Lanna Bokcafe

Öppnar en presentbutik

Presenter- och inredningdetaljer, kläder, egenimporterat kaffe, glass från Göteborg, klockor från Lanna (!), bara några exempel på våra erbjudanden. Honörsorden är ”mysfaktor”, ”kvalitet” och ”service” och de orden har tagit oss steg för steg fram till där vi är idag.

Våra kunder kommer antingen från ”urbefolkningen”, av nyinflyttade till Hidinge/Lanna med många småbarn, eller helt enkelt av förbipasserande som hittat oss på sociala media.

Varierande meny beroende på årstid

Nu en restaurang & kök

Idag driver vi en fullt utrustad restaurang med serveringsrättigheter.

Vårt intresse för högsta kvalitet i matlagningen har vi hämtat från olika utlandsboende. I Frankrike, USA, Japan och Thailand har man var för sig väldigt olika matkulturer.

Om man söker så kan man finna de mest underbara husmanskoster, Enkla rätter från en lantlig och ofta fattig tillvaro. Omsatt till svensk traditionell kokkonst kryddat med dessa utländska influenser så hoppas vi få många nöjda kunder som återkommer till oss.

Alexander Röstlund i köket

Hur gick det då med möbelverkstan?

Det blev inget av med den beroende på att Maritha skadade sin handled och armbåge på en fellindad motorgräsklippare. Så kan ödets nyckfullhet te sig, och visst ser vi mycket större möjligheter till utveckling inom restaurangbranchen.